Gevolgen van een te hoge inktbezetting
De inktbezetting kan per product en productie verschillend zijn. Voor vellen offset producties (flyers en magazines) is dat maximaal 280%. Voor kranten (coldset rotatie) is dat lager, namelijk 240%. In sommige gevallen is dat zelfs 150%. Een aangeleverd drukbestand met een inktbezetting van bijvoorbeeld 300% kan vlekken en vegen veroorzaken en problemen geven op de pers.
Wij raden daarom altijd aan de maximale inktbezetting op te vragen bij onze medewerkers.
Een te hoge inktbezetting komt vaak voor bij donkere afbeeldingen. Dit komt doordat er in de foto niet alleen gebruik gemaakt wordt van zwart (key), maar ook van alle andere drukkleuren. Zo krijg je een opstapeling van kleuren die daarmee over de maximale inktbezetting heen gaan van 240% (coldset rotatie) of 280% (vellen offset).
Wij adviseren voor zwarte tekst om ‘gewoon’ 100% zwart (K) te gebruiken. Met 100% zwart krijg je mooie strakke teksten.
Hoe controleer ik mijn inktbezetting
In vrijwel alle grafische programma’s (Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop) kan je de inktbezetting meten om op de gewenste positie met de pipet er op te klikken. Het werken met de pipet is enkel handig wanneer je een steekproef uitvoert.
Een volledig bestand controleren kan namelijk makkelijker.
Je kan namelijk via Adobe Acrobat Pro (niet te verwarren met Adobe reader) je volledige bestand laten controleren. Adobe Acrobat Pro laat vervolgens op de specifieke positie zien waar de inktbezetting te hoog is. Aan de hand van deze bevindingen kun je gericht handelen om het bestand van de juiste inktbezetting te voorzien.
Teksten en illustraties kun je eenvoudig wijzigen naar de juiste inktbezetting. Mits je het op de juiste manier opmaakt natuurlijk (in Adobe InDesign). Bij foto’s is dat een ander verhaal omdat je te maken hebt met pixels. Je kunt de inktbezetting beïnvloeden door de foto lichter te maken. Maar een veel makkelijkere manier in Adobe Photoshop is de maximale inktbezetting instellen.
Zo laat je Photoshop voor jou het werk doen.
Hieronder leggen wij uit hoe je de handelingen in Adobe Acrobat Pro en Adobe Photoshop verricht. Succes!