Rotatie

Coldset rotatie is een druktechniek waarbij rollen papier door de pers gevoerd worden in plaats van losse vellen. De inkt krijgt geen extra handeling om te drogen, maar droogt omdat het papier de inkt absorbeert.

Coldset is geschikt voor kranten producties, de pers  verwerkt in één keer grote aantallen pagina’s waar deze rotatief verwerkt worden tot een complete krant. Bij deze techniek wordt het product niet rondom schoon gesneden. Maar heb je te maken met een bladspiegel en een zetspiegel.

Afmeting tabloid krant

Zetspiegel
De zetspiegel is het te bedrukken gedeelte van een pagina. Omdat een krant niet tot aan de randen van het papier bedrukt kan worden, bevinden zich witmarges rondom de zetspiegel.  De witmarge is niet bedrukbaar.

Bladspiegel
De zetspiegel + witmarge vormen samen de bladspiegel.
De bladspiegel is de gehele pagina.

Druk bestand

Drukprofiel ISOnewspaper
Afbeeldingen en illustraties moeten via het juiste profiel worden omgezet naar krantendruk. Wij kunnen uitsluitend PDF bestanden verwerken die geëxporteerd zijn via het drukprofiel ISOnewspaper26v4. Dit drukprofiel is aan te vragen bij één van onze medewerkers of klik hier om de ISOnewspaper26v4 te downloaden. Klik hier om de aanleverspecificaties te downloaden.

Overdrukken en uitsparen van tekst
Teksten groter dan 16 punten op een gekleurd vlak dienen te worden uitgespaard. Zwarte tekst graag zo veel mogelijk laten overdrukken.

Full – colour (CMYK)

Coldset producties worden gedraaid  in full-colour. Dit is een productie met het kleurenpalet CMYK, het kleurenpalet CMYK bestaat uit  4 drukkleuren. De 4 kleuren zijn: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). De inkt droogt omdat het geabsorbeerd wordt door het papier, daarom mag de inkt bezetting niet te hoog zijn. De maximale inktdekking is daarom 240%. Alles wat hoger is, verhoogt de kans op smetten.

Teksten en lijntekeningen niet opbouwen in 4 kleuren (enkel 100% zwart).

Met deze druktechniek kan er uitsluitend gedrukt worden met CMYK.  Wanneer het bestand aangeleverd wordt in RGB-kleuren of met PMS kleuren, zetten wij dit automatisch om naar CMYK (Full-colour). Er kan hierdoor kleurverschil ontstaan.

RGB kleuren worden gebruikt op beeldschermen. RGB heeft een groter kleurenpalet dan CMYK.
PMS kleuren (steunkleuren) zijn unieke kleuren die elk een originele kleurcode hebben, deze zijn wereldwijd hetzelfde, maar niet te gebruiken met coldset rotatie.

Lettertypes

Er zijn oneindig veel soorten lettertypes (ook wel fonts genoemd). Niet iedereen heeft en gebruikt dezelfde. Daarom is het belangrijk bij het aanleveren van een drukbestand, de lettertypes in het PDF in te sluiten.

De meest veilige manier is alle lettertypes omzetten naar contouren.
Dan zet je bewerkbare teksten om naar illustraties (teksten kunnen dan niet meer bewerkt worden). Op deze manier voorkom je problemen.

Tip: Sla je bestand dubbel op voordat je de teksten omzet naar lettercontouren. Teksten zijn na het omzetten niet meer bewerkbaar.
Zo houd je altijd een bewerkbaar bestand achter de hand.

Menu