Offset / Digitaal drukwerk

Offset en digitaal drukwerk wordt geproduceerd op grote drukvellen. De bestanden worden zo voordelig mogelijk op het drukvel ingedeeld, zodat er zo min mogelijk papier verlies is. De gecombineerde drukvellen worden na het drukproces schoon gesneden op onze snijmachines. Om het drukwerk zo goed mogelijk af te werken, wordt er gewerkt met snijmarge en snijtekens. De snijtekens vertellen waar er gesneden moet worden en de snijmarge zorgt dat het beeld mooi aflopend afgewerkt kan worden. Druk bestanden dienen een marge te hebben van minimaal 3mm rond om. Voor het beste resultaat moeten kleur vlakken en/of afbeeldingen 3 mm doorlopen.  Dus géén wit kader rondom plaatsen. Dit geldt voor zowel offset als digitaal drukwerk.

Voorbeeld

Een A4 flyer heeft een netto formaat van 210 x 297 mm.
Het aangeleverde formaat met 3 mm snijmarge aan alle zijdes is in dit geval 216 x 303 mm.

Let op! kleurvlakken en afbeeldingen door laten lopen over deze 3 mm snijmarge. Dus maak het niet wit.

Tekstmarge / veilige zonde
Belangrijke elementen (vormen, iconen of tekst) plaats je binnen de veilige zone, zo zorg je dat deze elementen er altijd goed opstaan.

We adviseren deze marge op minimaal 5 mm te zetten. Zo weet je zeker dat al je informatie op jouw flyer staat.

Full – colour drukwerk (CMYK)

De meest voorkomende producties worden gedraaid  in full-colour. Dit is een productie met het kleurenpalet CMYK, het kleurenpalet CMYK bestaat uit 4 drukkleuren. De 4 kleuren zijn: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Met deze kleuren wordt full-colour drukwerk gemaakt. Denk dan aan flyers, folder en brochures.

Wanneer het bestand aangeleverd wordt in RGB-kleuren, zetten wij dit automatisch om naar CMYK (Full-colour). Er kan hierdoor kleurverschil ontstaan. In Jip en Janneke taal zijn RGB kleuren, kleuren die gebruikt worden op beeldschermen. RGB heeft een groter kleurenpalet dan CMYK.

PMS kleuren

Naast CMYK drukwerk, drukken wij ook regelmatig producties met PMS kleuren (Pantone matching system). PMS kleuren zijn unieke kleuren die elk een originele  kleurcode hebben, deze zijn wereldwijd hetzelfde.

PMS kleuren worden meestal gebruikt bij het drukken van Briefpapier, enveloppen en visitekaartjes. Kortom huisstijl elementen.

Voorbeeld: KLM hecht veel waarde aan hun huisstijl kleur, door middel van PMS is deze kleur wereldwijd hetzelfde. Daarom is de link van het bedrijf altijd snel gemaakt als men een vliegtuig ziet met deze kleur.

Lettertypes

Er zijn oneindig veel soorten lettertypes (ook wel fonts genoemd). Niet iedereen heeft en gebruikt dezelfde. Daarom is het belangrijk bij het aanleveren van een drukbestand, de lettertypes in het PDF in te sluiten.

De meest veilige manier is alle lettertypes omzetten naar contouren.
Dan zet je bewerkbare teksten om naar illustraties (teksten kunnen dan niet meer bewerkt worden). Op deze manier voorkom je problemen.

Tip: Sla je bestand dubbel op voordat je de teksten omzet naar lettercontouren. Teksten zijn na het omzetten niet meer bewerkbaar.
Zo houd je altijd een bewerkbaar bestand achter de hand.

Wanneer kies je voor Offset of Digitaal

De twee technieken hebben allebei pluspunten. Het eindresultaat van beide is van hoge drukkwaliteit. Maar welke techniek past er het best bij jou? Geen zorgen, wij geven je een passend advies voor  jouw doorlooptijd en product omvang.

De keuze wordt gebaseerd op de oplage, gewenste levertijd, het soort product en de prijs.

Xerox Vasant-280
Menu